sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Kalojen uhanalainen uusi vuosi

Pitkäsiimalla pyydetty miekkakala.
Kuva: Wikimedia Commons, NOAA
Tämä tarina alkaa uuden vuoden aatosta, jolloin päätimme piipahtaa perheen kanssa lounaalle Helsingin keskustassa sijaitsevaan italialaiseen ravintolaan. Ruokalistaa tutkiessamme hämmästys oli melkoinen, kun ravintolan pasta-annosten joukosta löytyi miekkakalalla höystetty vaihtoehto.

Ylikalastuksen kohteena oleva miekkakala on suurikokoinen, vaeltava petokala. WWF:n kalaoppaan mukaan miekkakalan lisääntyvien populaatioiden koko on nykyisellään rajusti pienempi kuin historian saatossa. Liikakalastuksen lisäksi miekkakalaa uhkaa myös aliravitsemus, kun niiden ravintona käyttämää pientä kalaa kalastetaan liian tehokkaasti rehutuotantoa varten.

Ravintolan tarjoilija ei ollut kuullut miekkakalan uhanalaisuudesta ja kävi pyynnöstäni kysymässä kommenttia ravintolan keittiöstä. Keittiöstä kerrottiin miekkakalan olevan ”eettisesti pyydettyä”. Uuden Mustan erinomaisen kalasertifiointeja koskeneen blogitekstin lukeneena tiesin suhtautua tietoon epäilevästi, ja pyysin saada lisätietoa eettisestä pyynnistä kertovasta sertifioinnista. Ystävällinen tarjoilija palasi keittiöön, mutta tuli pian takaisin tyhjin käsin – keittiön vuoronvaihto oli kuulemma käynnistynyt eikä nyt ollut aikaa penkoa asiakkaalle tarkempaa tietoa. Tarjoilija lupaa kuitenkin viedä asiaa eteenpäin.

Uhanalaisista kaloista on pidetty viime vuosina paljon meteliä. Helsingissä on käynnissä sushi-ravintoloiden tonnikalastaluopumiskampanja, WWF-julkaisee päivittyvää kalaopasta uhanalaisten lajien välttämiseksi ja suuret kauppaketjut ovat tehneet linjauksia luopua ns. punaisella listalla olevista kaloista. Tuntuikin absurdilta törmätä uuden vuoden aattona vielä toistamiseen kyseenalaiseen kalakauppaan.

Keskustasta Pohjois-Helsinkiin kulkevalla reitillämme päätimme palata kotiin, tällä kertaa Keskon kaupan kautta. Kesko on tehnyt linjauksen, jonka mukaan sen myymälöissä ei tarjota WWF:n kalaoppaan punaiseen listaan kuuluvia lajeja. K-citymarketin kalatiskillä odotti kuitenkin yllätys – tuoreita tonnikalapihvejä!

Tuoreena myytävä tonnikala, jota tarjotaan sekä sushissa että tonnikalapihveinä, on pääosin peräisin suurikokoisista lajeista, joiden lähes kaikki kannat ovat ylikalastettuja. Pääasiassa pienistä tonnikalalajeista tehtyä purkkitonnikalaa myydään Suomessa WWF:n suosittelemalla MSC-merkillä sertifioituna. Suurikokoisten lajien ylikalastuksesta johtuen tuoreille tonnikalapihveille ei kuitenkaan ole lainkaan saatavilla tätä sertifiointia.

K-citymarketilla oli tonnikalan sertifioinnista kuitenkin ilmeisen erilainen käsitys, sillä kaupan kalatiskin taulussa luki ”Tonnikala, Indonesia, MSC-pyynti”. Ravintolan miekkakalajupakasta yhä tuohtuneena marssin kalatiskille ja kyselin myyjältä miten he selittävät myyvänsä MSC-sertifioituja tonnikalapihvejä kun sellaisia ei ole olemassakaan. Kenties uuden vuoden juhlaa jo odottava, pahantuulinen myyjä kertoi tonnikalan olevan sertifioitua ja sillä selvä.

Palaan kauppaan viikon päästä uudelleen. Tonnikalapihvit ovat jälleen kalatiskillä myynnissä. Tällä kertaa avulias myyjä lähtee pyynnöstäni takahuoneeseen selvittämään kalan sertifiointia ja palaa ison kokonaisen fileen kanssa takaisin. Fileen viimeinen käyttöpäivä on tänään. Pakkauksessa ei ole merkintää minkäänlaisesta sertifioinnista ja pyydän myyjää jättämään asiasta palautetta kalatiskin vastaavalle. Ostan kilon silakoita ja voin pahoin ajatellessani kohta roskikseen lentävää, Indonesiasta Suomeen rahdattua tonnikalakimpaletta.

Kalan myynti K-citymarketissa jatkuu. Tammikuun puolivälissä otan yhteyttä Keskon vastuullisuusasiantuntija Satu Kuoppamäkeen, joka kertoo K-ruokakauppojen sitoutuneen noudattamaan uhanalaisia kalalajeja koskevaa linjausta jo 1.5.2011 lähtien. Näyttää siltä, että ketjun valvonta ja sertifiointeja koskeva ohjeistus kaipaisi vielä terävöittämistä. Kerron, että kalaa on Citymarketissa myynnissä, siitäkin huolimatta, että olen huomauttanut Keskon omasta linjauksesta ja sertifioinnin puutteista toistuvasti kaupassa.

Miltä maailman kalakantojen tilanne sitten näyttää vuonna 2012? Greenpeacen mukaan yli 70 % maailman kalakannoista on ylikalastettuja ja isot petolajit kuten tonnikala ja miekkakala ovat häviämässä. Tehokkaita toimia liikakalastuksen lopettamiseksi tulisi tehdä nopeasti.

Keskosta palataan asiaan ja kerrotaan, että kauppias on saanut ketjulta korjauskehotuksen tonnikalan myynnistä. Myös keskustan italialaisen ravintolan ruokalista on päivitetty eikä miekkakalaa enää tarjota. Miekkakalan tilalle listaan on kuitenkin lisätty tonnikalan mätiä. Myös huomautuksen saaneen K-citymarketin kalataulussa keikkuu yhä tieto MSC-sertifioidusta tonnikalasta. Pienelle asiakkaalle jää fiilis, ettei hänen huoleensa uhanalaisten kalalajien myymisestä suhtauduta kovinkaan vakavasti.

***
Ps. Jos törmäät Keskon myymälöissä epäilyttäviin lajeihin, voit antaa palautetta osoitteessa
http://www.k-citymarket.fi/Palaute/ . Samalla voit toivoa, että Kesko kiinnittäisi lisää huomiota kauppiaiden valvontaan ja ohjeistamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti